Tosiaan viime perjantaina tuli kuukausi täyteen tätä Ruotsissa "lusimista", tai lähinnä lomailuahan tää on. Koto-Suomessa kun opiskelun lisäks tuli tehtyä töitäkin niin tämä pari tuntia viikossa opiskelua on kyllä niin lomaa että.. Eikä noita ryhmätöitäkään pahemmi ole ollu. Yksi, jonka tekemiseen meni ryhmältä ehkä neljä tuntia. Että jos lasketaan opiskelutunnit yhteen niin vähän reilu sata tulee ennen harjottelua. Aika vähän, kun kurssita kuitenkin saa 22,5 opintopistettä. Ja harjottelu syö niistä vaan 4,5. Eli kohtuullisen vähällä työllä täällä saa pisteet. Joten ihan fiksu valinta oli ottaa Suomessa pyörivä virtuaalikurssi tähän rinnalle. Toinen olis ensi jaksossa jos vaan pääsen mukaan kun varasijalla roikuskelen... Ja lääketieteellistenkin virtuaalitoteutukseen pääsin mukaan, niin aika hyvin on hommat pulkassa. Pitää vaan muistaa hoitaa kaikki asiat kun tää tahti täällä on niin verkkainen.

Mutta juu, viikko sitten sunnuntaina kävin kaupungin puistossa nautiskelemassa aivan ihanan aurinkoisesta aamupäivästä. Todellakin aamupäivästä kun sitten kolmen maissa kotiin ehdittyä alko jo ripsiä vettä. Täällä onkin harva se päivä ollut niin, että joko aamulla tai illalla on sadellut vettä vaikka muuten aurinkoista. Ja tuulee aina!!

Viime viikon opiskeluissa ei ollut mitään ihmeellistä. Vähän infoa reumasta, ja pari workshoppia. Ensimmäinen käsitteli kävelyä avustavia laitteita. Eli päästiin testailemaan rollaattoreja ja muita kävelytukia. Toinen taas käsitteli asiakkaan liikuttamiseen liittyviä apuvälineitä. Eli erilaisia vöitä ja lakanoita, mattoja ja tyynyjä, joiden avulla asiakkaan saa nostettua tuolista tai sängystä jne. Ihan ok, tulihan siinä tavallaan uutta asiaa. Itse vaan oppinut nuo samat asiat suurimmalta osalta hoitamaan ilman mitään apuvälineitä. Ja joissain tapauksissa se ilman apuvälineitä avustaminen on paljon helpompaa. Perjantaina olis sitten ollut aiheena clinical dokumentation joka olis ollut ruotsiksi. Totesin, että sen voinen skipata, sillä en usko, että ihan heti lähitulevaisuudessa mulle on hyötyä osata käyttää ruotsalaisia järjestelmiä. Ja kävi vielä niin, että tunnilla ei sitten edes koneet toimineet kunnolla, niin aika tyhjänpäiväinen luento. Saapi nähdä nyt keskiviikkona, että miten korvataan tämä osuus kun käydään morjestamassa vastuuopettajaa.

Viikonloppuna lauantaina oli koulun reissussa Grännassa ja Visingsössä. Visingsö on tuossa järvipahasessa oleva suurin saari. Ihan mielenkiintonen paikka sinällään, mutta fillari ois ollut kiva. Nyt oltiin Remmalagin kyydissä, eli heppa-ajelulla ympäri saarta. Kiva joo, mutta sen jälkeen oli yli tunti aikaa palloilla ympäriinsä ennen paatin lähtöä takaisin Grännaan. Ja tunnissa ei kovin pitkälle apostolin kyydillä viitsi lähteä eikä siinä rannassa taas kovin paljoa mitään ollut. Eli siltä osin hippasen huonosti järjestetty juttu. Sitten taas kun päästiin Grännaan ja olis ollut mukava katsella enemmänkin sitä pikkukylää niin puoli tuntia aikaa tutustua Polka-karkkien valmistukseen ja ostaa mitä ostaa ja sitten äkkiä museoon. Eli olispa voinut olla se tunti siellä Grännassa eikä Visingsössä... Museo sinällään oli ihan mielenkiintonen. Grännassa syntynyt heppu oli joskus 1800-luvun lopulla päättänyt että nytpä vallotetaan pohjoisnapa kuumailmapallolla. Kolme miestä lähti matkaan ja kolmekymmentä vuotta reissuun lähdön jälkeen jäämistöt löyty joltain saarelta. Oli ihan mielenkiintosta nähdä kaikki niiden varusteet ym. jotka oli tosiaan ihan aitoja ja alkuperäsiä. Tarina oli myös aika mielenkiintonen. Jäämistöistä oli löytynyt myös päiväkirja, jota yksi miehistä oli pitänyt. Eli aika tarkkaa tietoa. Tosin miesten kuolemasta ei tänäkään päivänä tiedetä juuri mitään. Ilmeisesti yhden tappoi jääkarhu, muista ei mitään arviota. Ja yhden kihlattu oli mennnyt aikanaan uusiin naimisiin ja kun sitten jäämistöt löytyi, niin tämä nainen ilmoitti, että hänen ruumiinsa voidaan haudata Tukholmaan jossa silloin asui, mutta sydän pitää haudata tämän miehen hautaan. Ja niin on sitten tehty. Mikä ihana rakkaustarina :)

Muutoin viikko meni ihan ok. Tuli vihdoin liityttyä kuntosalin jäseneksi ja nyt sitten aika ahkeraan tullu siellä käytyä. Eihän mulla muutakaan tekemistä ole. Ja myönnettävä on, että aika komeita heppuja niitä tunteja vetää. Toisaalta myös viime viikon kahvakuulatunti oli aivan äärimmäisen hyvä. Kunno treeniä eikä pelkkää kuulaan vaan punnerruksia, vatsoja, persauksia ja erinäisiä muita kuntopiirimäisiä juttuja. Hyvin jakso vetää 8 kilon kuulalla vaikka eka vähän mietinkin että mitähän tästä tulee. Tänään tosin avasin viikon kävelemällä ensin A6-ostoskeskukseen. Siinne tulee tästä hippasen yli 4 kilsaa. Kävin syömässä Ikeassa halvat lihapullat. 29 kruunua 12 lihapullaa muuseineen ja hilloineen. Ihna hyvä hinta. Sitten kävelin Glansgatanille, noin vartin verran ja siellä oli sitten tähän mennessä paras luento. Eli kyseessä oli henkilönostimet. Enkä nyt puhu mistään remonttinostimista :) vaan siis näitä vammautuneiden siirtämiseen käytettävistä nostureista. Mikähän niiden virallinen suomenkielinen nimi on? No enikei, firma oli nimeltään Hill-Rom ja tuotteet Lico-merkkisiä. Niitä löytynee Suomestakin kun kertoi heidän olevan pohjoismaissa markkinajohtaja. Mutta kaveri tosiaan antoi erittäin hyviä esimerkkejä ja tiesi mistä puhui. Opasti minkälaista nostoliinaa tulee käyttää missäkin tilanteessa ja miten ne kiinnitetään. Vihdoinkin jotain täysin uutta opittavaa.

Luennon jälkeen suuntasin kulkuni Rosenlundsbadetiin eli uimahalliin. 40 kruunulla pääsi sinne tavallisen uimahallin puolelle. Tosin siellä on 50 metrin allas, eli kilsan uiminen tuntu sujuvan paljon nopsempaa kuin 25 metrin altaassa. Tosin edellä pulikoi sellanen vanhempi mies jolle sitten annoin aina vähän etumatkaa ettei tarvinnu ohitella. Ja tuli uitua vielä puoli kilsaa lisää tuon normi kilsan päälle. Joku päivä täytyy käydä siellä aamusta kun 60 kruunulla pääsee aamu kasin ja puolen päivän välillä käyttämään myös sitä kylpylän puolta. Jos sieltä vihdoin löytyis kunnon sauna. Eli yksi asia jota todella ihmettelen on tää ruotsalainen "sauna". Kai sillä siks onkin nimenä bastu, kun se ei ole koskaan mitään oikeeta saunaa nähnykään. En käsitä, mitä iloa on istua kuumassa huoneessa jossa on vaan kuuma ja kuiva ilma. Saa istua vähintään puoli tuntia, että edes vähän hikeä irtoaa. Kotomaisessa saunassa kun saa kunnon hien pintaan muutamassa minuutissa kun viskoo vettä kiukaalle. Nyt sitä sitten vaan paistuu. Siis olo on kuin uunissa. Ja lauteet, lattiat ja seinät ihan tulikuumia kun porottuvat siinä kuumuudessa useita tunteja...

Mutta tässä taas tämän kertainen marina :) Kyllä täällä pääosin on ihan kivaa.. Siis kun ottaa tän loman kannalta :) Perjantaina olis suunnitelmissa lähteä malesialaisen naapurin kanssa kohti Göteborgia. Minä tosin aattelin viettää siellä vaan päivän, mutta naapuri jäänee yöksi.